Štampanje knjiga

Znamo koliko je truda i rada potrebno uložiti u pisanju knjige, a dodatni posao je da se ta knjiga odštampa i da izađe na svetlost dana i konačno dođe u ruke čitalaca. Pripremili smo jedan članak koji će vam pomoći prilikom štampe knjige. Izdvojili smo par saveta kako da najlakše odštampate knjigu i o kojim stvarima je potrebno da povedete računa pre nego što se upustite u tu avanturu.

ŠTA JE KNJIGA?

Knjiga je ukoričena štampana publikacija od najmanje 49 stranica“ – UNESCO-va definicija knjige. To znači da se knjiga ispod 49 stranica naziva brošura. Prva veća knjiga koja je štampana je Gutenbergova Biblija štampana tehnikom pokretnih slova.

stampa knjiga

FORMATIRANJE I DIZAJN KORICA (omota) KNJIGA

Formatiranje i dizajn korice knjige su najvažniji koraci u postupku objavljivanja knjige. Često knjiga svoj put do čitalaca pronađe ne samo zahvaljujući kvalitetnom sadržaju, već i nesvakidašnjem dizajnu njenog omota.

Ono što potencijalni čitalac Vaše knjige odmah vidi je korica. To je verovatno prva i poslednja šansa da neko uzme Vašu knjigu u ruku i da je pročita a možda i kupi. Zato je vrlo važno da dizajn korice bude upečatljiv, da je naslov čitljiv i da je čitaocu odmah jasno koji je žanr knjige.

Autori knjiga ne bi trebalo da sami dizajniraju i korice zbog bliske povezanosti koju imaju sa delom, što bi moglo odbiti budućeg čitaoca. Tu je i gomila tehničkih problema sa softverima, štamparijama, estetikom. Neki standardi kao: unutrašnji raspored knjige tj. vrsta fonta, početak novih poglavlja, mesto gde će se nalaziti biografija autora, odabir papira i boja za unutrašnje stranice itd.

DIMENZIJE KORICE U ZAVISNOSTI OD BROJA STRANICA

Ako ne znate koja je debljina rikne ili koje su dimenzije korica za knjigu, a znate koliko ima listova onda dimenzije možete izračunati. Na ovoj stranici možete pogledati i skinuti standardizovane dimenzije korica u zavisnosti od broja strana u knjizi. Ovo će Vam mnogo pomoći i olakšati u daljem radu. Odaberete dimenzije knjige, unesete broj stranica i boju papira i skinete fajl sa predefinisanim dimenzijama.

POVEZ KNJIGA

Povez knjige može biti meki, tvrdi, u vidu spirale ili ukoliko je reč o izdanju sa malim brojem stranica, listovi mogu biti pričvršćeni klamovanjem. Knjige se obično štampaju u A5 ili B5 formatu, dok se prilikom izrade najčešće koristi ofset hartija i broširani povez (lepljenje sa strane).

Ovde možete pronaći veliki broj informacija o dizajnu knjiga.

PRELOM KNJIGE I PRIPREMA​ ZA ŠTAMPU

Kada imate urađen dizajn korica i spreman tekst sledeći korak je prelom knjige. Prelom knjige se odnosi na slaganje teksta, zajedno sa slikama i ostalim grafičkim elementima u definisane okvire formata za štampu. Najčešće je da je prelom jednostavan, ali u zavisnosti od namene knjige može biti i kreativan.

CENA ŠTAMPANJA KNJIGE

Cena štampe knjiga zavisi od više faktora, zato, da bi smo mogli da Vam damo cenu štampe knjiga trebalo bi da nam date sledeće podatke:

 • Koji je format knjige?
 • Tiraž (broj komada)? - što veći tiraž to je manja cena po knjizi
 • Broj strana? - 2 strane po listu
 • Vrsta papira za unutrašnje stranice knjige?
 • Korice? - tvrde, meke, imate li dizajn?
 • Povez? - spirala, meki ili tvrdi povez...?
 • U koliko boja se štampaju stranice? - da li imate slike, koliko ih ima i na kojim stranama?
 • U koliko boja se štampaju korice?
 • Specijalni zahtevi - blindrukzaltotisakUV lak, specijalni papir i slično.

Kompanija Jovšić Printing Centar nudi Vam kvalitetnu štampu knjiga na različitim vrstama materijala i nestandardnih dimenzija. Ukoliko želite dodatno ukrašavanje korica knjige u mogućnosti smo da Vam pružimo i dodatne tehničke operacije poput UV lakazlatotiska i blindruka.

CIP I ISBN BROJEVI

Preko naše štamparije ne možete dobiti CIP i ISBN broj. To morate sami da završite ili sa svojim izdavačem. Na sajtu Narodne biblioteke Srbije možete dobiti više informacija i ISBN i CIP brojevima

CIP BROJ

Narodna biblioteka Srbije je ovlašćena da izrađuje kataloški zapis u publikaciji - CIP (Cataloguing in Publication). Za izdavače iz Vojvodine kataloški zapis u publikaciji izrađuje Biblioteka Matice Srpske u Novom Sadu. Zapis koji dobiju publikacije (monografske, serijske, članci i neknjižna građa) u štampanoj i elektronskoj formi, predstavlja sažetu i u međunarodnim razmerama unificiranu informaciju o bibliografskim i sadržinskim karakteristikama publikacije.

ISBN BROJ

isbn brojISBN (International Standard Book Number - Međunarodni standardni broj knjige) je jedinstveni identifikator knjiga i drugih omeđenih publlikacija bez obzira na medij na kome su objavljene.

ISBN broj predstavlja matičnu oznaku svake monografske publikacije i sastoji se od trinaest cifara kojima prethodi slovna oznaka ISBN. Ovaj broj se odnosi i na elektronske publikacije.

Cena štampanja knjige

  SjajMat

  SjajMat

  DaNe

  SjajMat

  SjajMat

  Radno vreme

  Pon - Pet: 8:00 - 16:00


  Subota: 9:00 - 16:00


  Nedelja: Ne radimo

  NEWSLETTER

  TOP Call Now Button